ORDAN BURDAN-5
Tüyap kitap fuarını çok severim. Her yıl bir şekilde gitmeye, havasını koklamaya çalışırım. Salonları dolaşır, kitaplara göz atar, aklımdaki bir iki kitabı alırım. E bi de ücretsiz dağıtılan gazete ve kitap eklerini alırım. Bu yıl onur konuğu ülke Macaristan, tema Türk Sinemasının 100. yılı imiş. Fuarın teması ile tamamen tesadüfen bir önceki hafta Türvak Sinema Tiyatro müzesine gidişim denk gelmiş.
7. salondaki sanat sergisini gezip 8. salona sinema bölümüne gidiyoruz. Bu bölüm için tamamen sembolik biletler basmışlar. Girişte danışmanın orada bir yerlerde veriyorlar. Kimsenin bilet baktığı falan yok. Tamamen nostalji.
Ayastefanos Rus Abidesinin yıkılışı adlı belgesel Türk sinemasının başlangıcı kabul ediliyormuş. 1914 yılında Fuat Uzkınay adlı bir subayın çektiği filmin şu an hiç bir kopyası yokmuş. Youtube'da yıkım sırasında çekilen fotoğraflarla oluşturulan canlandırmanın linki burada.
Yapılan seçmelerle kararlaştırılan en beğenilen film afişleri duvarları süslemiş. Benim beğenimi her daim kapmış Karpuz Kabuğundan Gemiler yapmak ve Zıkkımın Kökü sergilenenler arasındaydı. Mutlu oldum.
Sinema emekçileri unutulmamış. Yaptıkları işlerle anılmışlar. Maalesef buraya hepsini almam mümkün değil.
Ayşe Saşa'ya sahici bir hayatın sinematografik yolculuğu diyerek büyükçe bir alan ayrılmış. Yaşamı ve yedinci sanatla olan ilişkisi fotoğrafların eşlik ettiği kısa bir öyküye dönüştürülmüş.
Ömrünün son yıllarında, dostlarıyla sürekli telefon irtibatı kurması nedeniyle Sabahattin Ali'nin Gramofon Avrat'ını senaryolaştırmasına yakıştırma yapılarak, telefonavrat diye anılır olmuş.
Atilla Dorsaya ayrılmış bölümde çok sayıda fotoğraf var. Onun fotoğraf çektirmediği film oyuncusu, yönetmen yok sanırım. Atilla Dorsayın ikinci dünya savaşı sırasında dünyanın her ulustan askerine ve savaş korkusu çeken herkese moral kaynağı olan Lili Marleen şarkısı üzerine çekilen filmin baş oyuncusu Hanna Schygulla ile fotoğrafını paylaşıyorum.
Bu da Lili Marleen şarkısı
Buradan çıkıp yayıncıların standlarına gidip kitapları kokladık.
Uluslararası salonda başrol oyuncusu Macaristan en büyük alanı kapmış.
Etkinlikleri izleyip dinlemek, kitap okumak, dinlenmek için minderli yayılma alanı, çocuklar için okuma çadırı,
Macar konuklarla söyleşilerin yapıldığı bir bölüm vs düzenlenmiş. Salonun mutfak yapılan köşesinde Macar ve Türk mutfağından örnekler hazırlanıp sunuluyordu. Macaristanın tanıtım yüzü, 1906 yılında yazılıp hala güncelliğini koruyan çocuk kitabı Pal Sokağı Çocuklarının yazarı Ferenç Molnar için bir köşe hazırlanmış.
Pal sokağı çocuklarının nüfusu bir Türk çocukla artmış.
İbrahim Müteferrika unutulmamış.
Rakoczi müzesi yazımda; Müteferrikanın tercümanlık yaptığı, Osmanlı döneminde yaşadığı Tekirdağdan Macar kurtuluş savaşını örgütleyip yöneten Rakoczi ile ilgili bilgiler paylaştım.
İşte bu da linki
http://taksepetikoluna.blogspot.com.tr/2014/05/birkucucuk-muzecik-4-tekirdag-rakoczi.html
İbrahim tercümanlığın yanında matbaa kurarak hem de iş adamlığı yapmış. Zaten soyadı yaptığı bu işten geliyor.
İşte bu da linki
http://taksepetikoluna.blogspot.com.tr/2014/05/birkucucuk-muzecik-4-tekirdag-rakoczi.html
İbrahim tercümanlığın yanında matbaa kurarak hem de iş adamlığı yapmış. Zaten soyadı yaptığı bu işten geliyor.
Bunlar fuardan aldıklarım.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder