2 Şubat 2014 Pazar

NASIL GEZİYORUZ??
Bize çok sorulan bir sorunun yanıtını vermeye çalışayım. Bir çok kişi çeşitli zamanlarda sorduğu için elzem oldu sanırım.
Bi dakka bu çok eski İsveç ya da Danimarka'da çekilmiş gezgin fotoğrafımı ekleyip devam edeyim.
Önce Ziya'nın seminer konferans gibi bir etkinliğe katılacak olmasını dört gözle bekliyorum(z?). Bu durumda hedef kendiliğinden belirmiş oluyor. Eskiden çalıştığım için onunla gidemezdim ama artık emekli hayatı sürüyorum. Bir engelim yok. Böyle bir durum söz konusu değilse gönlümüzden geçen varış noktalarından en uygun ulaşım ve maddi koşullar sunanı araştırıp seçiyoruz.  
Uçak biletlerini aylar öncesinden ayarlamak mümkün olan en ucuz bilete ulaşmanız için avantaj sağlıyor. Gençken hostellerde konaklardık. Artık küçük otelleri tercih ediyoruz. Genellikle Ziya'nın ilgilendiği otel rezervasyonunu yaparken epeyce araştırıyoruz. Otelin eski şehir meydanlarına yakın olması gezilecek tarihi noktalara yakınlığınızı garantiliyor. Otellerin şehir merkezine on dakika mesafede falan duyurularına aldırmayıp http://www.hotels-map.com/  ve https://maps.google.com/ adreslerinden otellerin şehir içindeki konumlarını anlamak için yardım alıyoruz.
 http://www.booking.com/ gözde otel rezervasyon sitemiz. Otel odalarını ve sunulan hizmeti başka otellerle karşılaştırıp kahvaltı servisi olanlarını tercih ediyoruz. Çünkü otelde kahvaltı yapmak zamandan kazandırıyor. Aksi halde kahvaltı yapacak yer aramak üstelik yabancı bir ülkede çok sıkıntı yaratıyor. Düşünün nerede ne olduğunu bildiğiniz yaşadığınız yere bir yabancı gelse hemen kahvaltı yapabileceği bir yer bulabilir mi? Hiç sanmam. Apart odalar bir turist için ideal diyebilirim. Dışarıda yemek yiyebilir, uzun tatildeyseniz odanızda makarna yapıp şarabınızı açabilirsiniz. Tercihe kalmış bir şey. Çeşitli internet sitelerinde dolaşıp nerede yenir, nereler gezilir, o ülkede nelere dikkat edilir gibi bilgilere ulaşıyoruz. https://maps.google.com/  adresinden şehirdeki gezilecek görülecek yerlerin konumları, civarda gidilebilecek farklı şehirlerin ulaşılabilirliğini kontrol edip değerlendiriyoruz. Kredi kartı kullanımının yaygın olup olmadığını araştırıp yanımıza aldığımız para stokunu ayarlayıp mümkünse gitmeden o ülkenin bir haritası ya da tanıtım kitapçığını ediniyoruz. Gittiğimizde ilk yaptığımız iş hava alanından olmadı şehir merkezindeki turizm tanıtım ofislerinden çeşitli ülke-şehir tanıtım broşürlerini almak oluyor. Broşürlerin çoğu ücretsiz ve yerel reklamlarla beslendiği için üzerinde var olan yeme-içme mekanlarına pek aldırmamak gerek. Gezilecek noktalarla ilgili notlar kesinlikle işimize yarıyor. Şehir turu yapan gezinti otobüslerinin tanıtım kağıtlarının başlıca görülecek yerlere işaret etmesi bakımından değerli olduğunu söylemeliyim. Bu broşürleri hemen atmayız. Eve döndükten sonra bir müddet daha bakar. Aaaa keşke şuraya da gitseydik, burası şöyleydi, şurası böyleydi demek için bir süre daha kullanırız. Gittiğimiz yerlerde ora insanının yaşam alışkanlıklarını anlayabilmek için olabildiğince yerel bakkallara-dükkanlara girer, büyük marketlerin yeme-içme reyonlarına bakarız. Ben mutlaka peynir alır eve getiririm. Denk gelirse yerel pazarlara  uğramayı ihmal etmeyiz. Yaptığımız büyük alışveriş olursa ki pek olmaz tax free belgemizi ister dolaylı bir indirim elde ederiz. 
 Biz pek kullanmayız ama gidilecek yeri belirlemede ve gittiğiniz yerdeki görülecek yerler hakkında fikir sahibi olmak için  http://www.tripadvisor.com.tr/  sitesine göz atılabilir.
Yola çıkmadan pasaportunuzun rengi yeşil değilse vize isteyip istemediklerini kontrol etmeyi unutmayın. Kimi ülkeler yeşil pasaporta da vize istiyor. Neden alındığını bir türlü anlayamadığım Deli Dumrul vergisi yurt dışı çıkış harcı 15 lira. Az demeyin. Az falan değil çok büyük para. Herkesten alıyorlar. Hava alanlarında, sınır kapılarında, Ziraat bankası şubelerinde satılıyor. Başka bankalarda da satılıyor sanırım. Siz kendi bankanıza sorun. 
Gittiğimiz yerlerde en az iki kişi seyahat ettiğimiz için bazen araç kiralamak daha ekonomik oluyor. Böylece ara mahallelere ve toplu taşıma araçlarıyla gidemeyeceğimiz noktalara da ulaşabiliyoruz. Hava alanları ve tren garları kiralık araç ofislerinin başlıca konuşlanma yerleri. Kimileri şehir içinde kiralamanın daha ekonomik olduğunu söylese de her zaman öyle olmadığını belirteyim. Tamamen şansa kalmış bir şey. 
Gençler için önerim Erasmus ve mesleki eğitimin Erasmusu Leonardo da Vinci programlarını kaçırmamaları. Bunları tercih etmek istemeyen gençler için de seçenek çok. İnter rail yapabilir, work and travel'e katılabilir, bir diğer ve çok değerli seçenek http://genctur.com.tr/ adresinden Gençtur'a ulaşıp çeşitli yurt içi ve dışı kamp seçeneklerini değerlendirebilirler. Yeşne çok güvenilir bir kuruluş olan gençtur kamplarına küçük yaştan itibaren dört kez katıldı. Üstelik gençtur eko turizm yapabilmeniz, uçak ve inter rail bileti almanız için de doğru adrestir. 
İzmirli gençler için; http://www.upegem.com/
Gençlere;Hostel bulmanızı kolaylaştıracak bir adres veriyorum.
http://www.hostelworld.com/
Gençken 
Yurt dışından dönüşlerde cebinizdeki ufak tefek paraları son alışveriş noktalarında harcamayı ihmal etmeyin. Sonra işinize yaramaz elinizde kalıverirler.
Umarım ışık tutabilmişimdir. 
Güzel geziler yapmanız dileğiyle..